Arche-ovi a Régészeti Parkban
Idén is betekintést nyerhettünk az iskolába készülő nagycsoportosainkkal 2014. június 10-13-a között az őskori
ember mindennapjaiba a Régészeti Park felajánlásával (Zsuzsi néni, Szilvi néni és Magdi néni vezényletével).

         
Ebben az évben a lakótelepi Pitypangos nagyok is velünk tarthattak. Az ’Arche-ovit’ egy rövid, játékos bemutatkozással
kezdtük, majd jöhettek a különféle játékok, játékos feladatok. Az első napon a hőség ellenére sok ismeretre tehettünk
szert például a korabeli vadászatról, a korhű öltözetekről, különféle anyagokról, az őskorban használt szerszámokról és a Második napunkat mesehallgatással kezdtük Zsuzsi néni közreműködésével, amit aztán a poncolás technikája követett.

       

Egy rézlemezre felrajzolt lovacska körvonalait kellett körbeütögetniük a nagyoknak korhű szerszámok segítségével, amit aztán még aznap haza is vihettek. (Ez az alkotási mechanizmus igazán jó finommotorika fejlettségi szint megfigyelési lehetőséget rejt magában.) Ezután még egy technikai bemutatásra szánt kisebb méretű kerítést is szőhettünk, aminél a hangsúlyos rész a helyes sorrend alkalmazása volt. A foglalkozásokat egy feltárt halom belsejének megtekintésével Harmadik napunkat labirintus futással kezdtük, a gyerekek nagy örömére.

       

Élvezték a kergetőzést, kanyargászást, bár néha már ők se nagyon tudták követni,
éppen hol járnak az útvesztőben. A nap hátralévő részét kézműves foglalkozásokkal töltöttük el. Magdi néni segítségnyújtásával, tanácsaival készíthettek a gyerekek bőrből késtartót, illetve nyakba akasztható bőrszütyőt. Zsuzsi néni az agyagozásban segítette az asztalánál ügyeskedőket. A feladat: egy agyaggalacsin disznóvá formázása volt.

         

Szilvi néni pedig az első napon kapott ruhaszőttes
kidíszítésében, mintázásában segédkezett néhány kőből faragott nyomdázó és festék felhasználásával. Utolsó napunkat a tűzrakási technika megismerésével és alkalmazásával kezdtük. Felsorolták a gyerekek, mi mindenre használhatta az ősember a tüzet. Ezt követően Zsuzsi néni vezetésével bejártuk a Régészeti Park hatalmas területét: a labirintus újbóli bejárása után Minótaurosz mitológiai legendájával ismerkedhettek meg a nagyok. Ezután őskori búzamezőben sétálhattak, futkározhattak, ahol egy mondókával a búza növekedését is imitálhatták. Egy másik helyen egy gyerek méretű házikót is megtekinthettünk, amibe a gyerekek is egyesével bemehettek. Magdi néni várt minket ezután egy újabb kézműves technikával, ezúttal drótból készíthettek a gyerekek maguknak medált, majd fonal felhasználásával a nyakukba is akaszthatták.

           

A napot (és a heti programsorozatot) az őskori ’Öhöm’ lepény megkóstolásával, és a hét
folyamán a gyerekek által elkészített őskori ruházat, valamint kiegészítők felpróbálásával zártuk. Igazán tartalmas, élményekben, új ismeretekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött. Biztos vagyok benne, hogy óvodánk nagycsoportosai más szemmel tekintenek mostantól az óvoda szomszédságában elhelyezkedő hatalmas területű és még mindig sok-sok titkot rejtő Régészeti Parkra.