A Pitypangos Palánták lehetőségei az óvodai életben

A természet szeretetére, védelmére nevelés szerves és kiemelt területe óvodai nevelésünknek. Óvodán belüli megfigyeléseink, zöld játékaink, kísérleti tevékenységeink mind ezt a célt szolgálják.
Kirándulásainkról (városon belül és kívül egyaránt) az élmények sokaságát hozhatják haza óvodásaink.
Ősszel közösen szüreteljük le óvodánk kertjében az elérhető gyümölcsöket körtefánkról, mandulafánkról, szilvafánkról, birsalmafánkról, amit szétosztunk a csoportok között.
„Szüreti” kóstolót készítünk (mustot) a kis prés segítségével.

  

Takarítási világnapon (szeptember 20.) a gyerekekkel közösen az óvodánk udvarát és környezetét rendbe tesszük, összeszedjük az eldobált szemetet.

        

Az Állatok Világnapján (október 4-én) ellátogatunk a Fővárosi Növény-, és Állatkertbe, a közeli Tordasra, vagy a közeli tanyára, ahol természetes környezetben figyelhetik meg az állatokat óvodásaink.

   

November 11. Szent Márton napja, néphagyományunk jeles ünnepe. Ehhez az ünnephez kapcsolódóan több napos Márton-napi projektet tervezünk sok programmal, változatos tevékenységekkel.
A szülőket is megszólítva, aktívan bevonjuk egyes programokba, mint például a lámpás készítésébe és az azt követő felvonulásra.

       

Népmese napján az Állami Bábszínházba látogatunk a nagycsoportosainkkal.


A Föld bolygón kívüli világ történeteit, a távoli bolygókról, és az égbolt gyöngyszemeiről (bolygók, csillagok, csillagképek, évszakok) minden év decemberében hallgathatják meg nagycsoportosaink a Planetáriumban.

 

Tavasszal a Víz Világnapján (március 22.) minden esztendőben meglátogatjuk a
Szemlő-hegyi-barlangot.

       
A Csigabiga csoport  IGY  ünnepelte Óvárosban a víz világnapját.
A Föld Napján (április 20.) földmintákat, köveket gyűjtünk és vetélkedőt szervezünk nagycsoportosainknak. Ismerkedünk a földgömbbel, bolygónk élővilágával, a Földön élő embercsoportokkal.
Virágokat ültetünk szülőkkel együtt, megkezdjük kertjeink felújítását, gondozását.

      
Madárbarát Óvoda - a madárvédelem mellett kiemelkedően jó lehetőséget kínál a gyermekek nevelésében, mivel a városi madarak hozzászoktak az ember jelenlétéhez. A madáretetőben csipegető, a madáritatóban fürdő rigók, verebek, cinegék, süvöltő, zöldike, csuszka, vörösbegy, búbos banka megfigyelése életre szóló élményt jelent a gyermekeknek. Nagy élményt nyújt gyermekeinknek, mikor „Madárkarácsonyt” rendezünk a kertünk éhező lakóinak.
A Madarász-ovi foglalkozások alkalmával is sok új ismerethez juthatnak gyermekeink.

   

A nyüzsgő madáretető, különösen a csoportszoba ablakába helyezett ablaketető életének megfigyelése a zord időszakban is remek elfoglaltságot, tapasztalatszerzést és élményt jelent.

 


A Madarak és fák napját (május 10-én) játékos tevékenységekkel hozzuk közel óvodásainkhoz, valamint már hagyományként a szabadba kirándulunk, ahol természetes közegben figyelhetik meg a gyerekek az élővilágot. Kedvenc kiránduló helyeink: Martonvásár: Őspark, Budakeszi Vadaspark.

   

Zöldszíves Óvodaként részt vettünk a Zöldszíves Ifjúsági Mozgalom által meghirdetett „Ültess fát” c. kezdeményezésben, melynek célja: Az őshonos fák szaporítása, gondozása vagy elajándékozása.

   

Csíráztattuk, elültettük…                          Gondozzuk…       Nevelgetjük még egy kicsit, majd a
                                                                                                Madarak, Fák napján kiültetjük…

 

Zöld Óvodaként takarékoskodunk a vízzel, árammal. Újrahasznosítjuk a hulladékot, melyből játékokat barkácsolunk…….stb. Szelektíven gyűjtjük a szemetet. ÖKO-s szemlélet alapjainak lerakásán fáradozunk kis óvodásaink bevonásával.