Zöld szívvel a környezetünkért

Óvodánk – Zöld óvodához méltón – egyik kiemelt feladatának tekinti a természet szeretetére, védelmére nevelést. Valljuk, hogy a gyermekeken keresztül a felnőttekre, a családokra is hatni tudunk. Minden évben ünnepeljük a Zöld ünnepeket, amelyek közül a nevelési év során az első a Takarítási Világnap.Szülőkkel, nagyszülőkkel közösen készült rá a Margaréta csoport a Föld Napján szervezett kupakgyűjtési akció tapasztalatait felhasználva, bár most a Hulladékkommandó segítsége nélkül. A gyerekek gumikesztyűt, kopott, régi kesztyűt húztak, szemeteszsákot készítettek elő és a felnőttek kíséretében elindultak az óvoda mellett, a kerítésnél és a járdán összegyűjteni az elhullott szemetet. Szerencsére, nem volt sok dolgunk, tiszta városrészen található az óvodánk, de a környezetet védő és szépítő életszemléletet ez az élmény is erősíti a résztvevőkben.

   

              

  Rólunk írták


Legszebb versem - mesém hete:

Mivel a gyerekek általában szeretik a verseket, április elején örömmel vették a „Legkedvesebb versem- mesém” rajzpályázat kiírását. Így aztán óvodánkban ezzel tulajdonképpen,  pár nappal korábban el is kezdődött a ráhangolódás  a költészet hetére. Lelkesen buzdították  szülőket, hogy rajzoljanak illetve  verset írjanak.

Április 7.-én , hétfőn, volt  a költészet hetének megnyitója. Az  óvónénik   elmondták , hogy miről fog szólni ez a hét, a gyerekek pedig előadták kedvenc  verseiket. Ekkor már az előtérben kifüggesztve láthatták az elkészült „pályaműveket” , valamint  az erre a hétre rendezett kiállítást régi mesekönyvekből. A gyerekek minden nap izgatottan szemlélték a rajzokat, és izgultak, mert  szavazni lehetett a legjobban tetsző családi- illetve gyerekrajzra. Ezen a héten a szokottnál több verset hallgattak és mondtak az óvodában.

Elérkezett április 11.-e, péntek, a költészet hetének záróműsorával. A  gyerekek  egy része előadott  egy mesét, díjazták a legjobb alkotásokat, majd Móra Ferenc  „ Icike - picike” versével  zárult a program.

Szép volt ez a hét, a gyerekek számára is kedves, hisz a csoportszobákba menet jó páran már arról beszéltek, hogy. „Szerinted jövőre vajon mit fogunk rajzolni?”, „ MI is fogunk verset írni!”

Köszönjük az óvónéniknek!

                                                               Zborovszky  Csilla (Pitypangos/Pillangós anyuka) 
Szülői vélemények
Margaréta csoport
Családi piknik

-     Nagyon kedves kezdeményezésnek tartom a csoport piknik rendezvényt. Véleményem szerint a résztvevők valamennyien remekül érezték magukat.

-        Nagyon jó hangulatú délután volt, amelyen szülők és gyermekek örömmel, lelkesen és aktívan vettek részt. A szülők is jobban megismerhették egymást, a többi óvodás gyermeket, a dadust és az óvónőket, kötetlenül, játékos feladatok segítségével.

-       A rendezvény a tornateremben került megrendezésre, de a hangulat így is remek volt, a gyerekek nagyon jól érezték magukat. A „vendéglátás” kifogástalan volt, erről a szülők, ill. gyermekek által készített finomságok gondoskodtak. Aktív részvétel, családias hangulat jellemezte az egész programot. Az eredeti elgondolás, mely ezt a pikniket elindította, maximálisan megvalósult, jó alkalom volt az ismerkedésre.

          Köszönjük!


Komfortos Óvoda" címet nyert a Pitypangos Óvoda

2013-12-04 –( Megjelent a Hírtükör hasábjain)                   

Az ember életében több olyan sorsforduló van, amely egy újabb életszakaszt készít elő. Ilyen jelentős életszakasz az óvodáskor. Különösen jelentős az egészséges életmódra történő felkészítés szempontjából. Az óvodai egészségvédelem továbbfejlesztésére, a kisgyermekek egészséges életmódra nevelése érdekében és ennek a feltételeknek a megvalósítására alakult meg az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata. Emblémája - a kiterjesztett szárnyú madár – jelzi, hogy az óvoda és benne az óvodapedagógus hasonlóan óvja, védi a kisgyermekek életét, egészségét.

Óvodánk a Pitypangos Óvoda 2000-ben csatlakozott az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózatához, hiszen fontosnak tartjuk az egészségvédő programok megvalósítását, a testi és lelki egészségvédelmet. Büszkén valljuk, hogy ennek az egyesületnek közel 13 éve tagjai vagyunk. óvodánkban a környezet védelmére és szeretetére nevelés mellett az egészségnevelés hosszú múltra tekint vissza. Mindig arra törekedtünk, hogy értéket közvetítsünk, az érték megőrzésére neveljünk.

A gyermekek fogékonyak ebben a korban – a felnőttek, szülők, pedagógusok felelőssége, hogy milyen szokásokat alapoznak meg a környezet-, és egészségvédelem érdekében.

A 3 éves gyermekek óvodába lépésétől fogva a mindennapok része a tudatosan megtervezett egészségnevelésünknek.

Az étkezés, a mozgás-aktivitás, a pihenés hármas egységének egyensúlya adja a napi tevékenységeink ritmusát.


Fontos az állandó egészségkondicionáló feltételünk: a délelőttönkénti gyümölcs vagy zöldségfogyasztás, a napi rendszeres bel-és kültéri mozgás.


A mozgásfejlesztéshez használt eszközeinket folyamatosan bővítjük. A szülőket se hagyjuk ki az egészségnevelésből, sőt minden évben sportnapot, egészségnapot, egészségneveléssel kapcsolatos előadásokat tartunk rendszeresen.

A kiemelt nevelési területen elért eredményeinket az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata oklevéllel jutalmazta.

2013. november 20-án az Országos Konferencián emlékplakettet vehettünk át, mely a "Komfortos óvoda" címet viseli.

A Pitypangos Óvoda minden lakója, a szülők és az óvó nénik további munkájukkal, életmódjukkal igyekszenek megfelelni az elismerésnek.

 

Alapítványi bál a Pitypangos Óvodában

Másfél esztendő telt el, Óvodánk 40. éves jubileuma alkalmával, egy ünnepségsorozat zárásaként megrendezett Alapítványi bál óta.

A február 15-én farsangi hangulatban szervezett estét az előző bálon szerzett élmény, eredményesség hívta életre a szülők és a kollektíva összefogásával, a városban élő szponzoraink segítségével.

Elismerésre méltó a Szülői Közösség különlegesen jó kapcsolata, szervezőképessége, a szülők aktivitása.

Természetesen egy ünnep, egy rendezvény gyermekek nélkül nem lehet egész és sikeres, ezért nyitottuk bálunkat a Pillangó csoport kis műsorával. Ők a szép magyar nyelv elsajátítása mellett az óvodai élet mindennapjaiban játékos tevékenységekben ismerkedhetnek a szerb nemzetiségi nyelvvel is. A zene, a tánc pedig hozzájárul az értékközvetítéshez, a nemzetiségi nyelv, a játékok, a táncmozdulatok átörökítéséhez. Az újonnan elkészült néhány kis népviselet pedig odavarázsolta az autentikus motívumokat, melyek hiteles másolatot mutatnak a szerb nemzetiségi népviseletről.

A résztvevők hajnalig ropták a táncot, a szünetekben az óvó nénik meglepetés műsora, tombolahúzás és táncverseny került megrendezésre. A tombolanyereményeket a városon belül és kívül működő cégek, magánszemélyek ajánlották fel.

A Pitypangos Palánták Alapítvány kuratóriuma ezúton szeretne köszönetet mondani a szervezőknek, szponzoroknak, vendégeknek, akik hozzájárultak az alapítványi bál sikeres megvalósításához. A befolyt összeget a Pitypangos Óvodába járó gyermekek változatos tevékenységeire, kirándulásokra, művészeti tevékenységekre fordítjuk.

 

                                                                                              Pitypangos Palánták Alapítvány

                                                                                                               kuratóriuma